Hledání cesty

Závislost a sebepřijetí

10. 11. 2014 6:26

Jak to souvisí se sebepřijetím? No, velmi úzce. Do závislosti se nedostane člověk, který má zdravé sebevědomí, který se přijímá. Vlastně žádný takový nepropadne závislosti. Závislostí se snažíme nahradit prázdnotu, bolest smutek, hřích - prostě něco s čím si nevíme rady a tak to "přelepíme" něčím jiným - většinou závislostí na něčem nebo na někom.

Cest ze závislosti esistuje víc, ale chce rozhodnutí a celého člověka. Potřebujeme někoho, kdo nám s tím pomůže. Možná najdeme kněze, přítele, člověka. Ale ne vždy se nám chce s tím, že jsme závislí, svěřovat člověku. Není na nezbytné, i když je to lepší.

Důležité a NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je, že si to přiznáme sami sobě a že se ROZHODNEME S TÍM NĚCO DĚLAT.

Ten kdo nám s tím může výrazně pomoci je zase ten nejmocnější a ten, který miluje každého z nás bez výhrad. Mám doma velkou ikonu Ježíše, na jehož hrudi spočívá apoštol Jan a Ježíš se dotýká jeho hlavy. To je pro mne nádherný symbol přijetí. Jsem přesvědčená, že každého z nás miluje Ježíš touto přijímající láskou. Aby nám mohl pomoci, potřebuje dostat šanci. Když si neudělám čas na kamarádku, tak ji ztratím. když si neudělám čas na modlitbu, tak Bůh mě milovat nepřestane, ale já to přestanu vnímat, cítím se opuštěná, osamělá. A s touto osamělostí je těžké žít a proto ji nahrazujeme čímkoli: sportem, zájmy, spoustou kamarádů, aktivit, alkoholem, internetem, televizí, závislostí na lidech, láskách, pocitech zamilovanosti,... vyberme si každý sám, co nás láká a odvádí od Boha. Netvrdím, že nic z toho nemáme dělat. V životě je čas na všechno, ale pokud si to nejdřív sami neuspořádáme, tak nás to pohltí a po čase se cítíme vyprahlí, protože nechodíme k PRAMENI.

"Neboť kdo žízní, ať přijde a já mu dám napít živé  vody."

Tohle nám chce dát Ježíš, žádá jedinné - abychom přišli k němu. Takže najít si čas na modlitbu. Způsobů kde kdy a jak najdete na Signálech i v knihách mnoho. Mně velmi pomáhá ona ikona a když si představím, že místo Jana jsem s Ježíšem já, pomáhá mi zapálená svíčka nebo sklonit hlavu, pokleknout - věřím, že s tímhle si každý poradí sám.

A pak se snažím soustředit - někdy je to fakt dřina, myšlenky běhají všude možně, mám pocit že musím otevřít počítač a hledat to či ono, že musím začít dělat,... Nenechat se strhnout, vydržet a snažit se. Bůh mě zná a rozumí mi a cení si mé snahy. Často pak přijde inspirace, dobrá myšlenka, někdy mám pocit že nic... ale to je jen pocit. Každý čas, který věnujeme Bohu nás posouvá blíž k němu. může to být i během dne, při práci, střelné modlitby, růženec atd. Ale bez času, kdy budu jen a jen s Ježíšem, budu mu naslouchat, přečtu si třeba z Bible, kdy mu předložím svá trápení, ale především nechám prostor, aby ke mně mluvil, bez tohoto času mnoho ztrácíme - ne Bůh, ale my. Ale on čeká, aby nám mohl pomoci najít cestu k sobě samým, k Němu i k lidem kolem nás.

 

 

 

 

Zobrazeno 1248×

Komentáře

An09

Krasne!

EvaHavlátová

PASTORÁLNĚ-TERAPEUTICKÉ PORADENSTVÍ

Psychické problémy; doprovázení při psychických nemocech (depresích atd.); sexuální problémy (návykové ukájení, porno); otázky osobnostního a duchovního růstu; patologie víry (skrupulozita atd.), otázky povolání. Pro dospělé, výjimečně od 16 let. Není pro závislé na alkoholu, drogách, gamblery, mentální anorexie. Nenahrazuje léčbu léky u psychiatra. Pro kněze konzultace problémů s farníky telefonicky, mailem, stejně tak doporučení odborníků.

https://www.ado.cz/cemu-se-venujeme/pomoc-v-problemech/poradny/

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková