Hledání cesty

Oslovil mne papež František (a nejen tentokrát)

1. 2. 2015 7:58
Rubrika: Nezařazené

Papež o úskalích privatizace víry a vytváření církevních elit

 

Ti kdo privatizují víru a uzavírají se do elit, pohrdají druhými a nejdou po cestě, kterou otevřel Ježíš – řekl dnes papež František při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty.

Petrův nástupce komentoval dnešní čtení z listu Židům (10,19-25) a řekl, že Ježíš je „nová a živá cesta, kterou máme následovat, jak chce On“. Existují totiž pochybné formy křesťanského života, a papež mluvil o „kritériích pomáhajících rozpoznat a nenásledovat tyto pomýlené vzory. Jedním z nich je privatizace spásy“:

Je pravda, že Ježíš nás spasil všechny, ale nikoli genericky. Všechny, ale každého s jménem a příjmením. Toto je osobní spása. Opravdu jsem spasen, Pán mě viděl, dal za mne svůj život, otevřel tyto dveře, tuto novou cestu pro mne a každý z nás může říci »pro mne«. Hrozí však, že zapomeneme, že nás spasil sice jednotlivě, ale v rámci lidu. V lidu. Pán vždycky dává spásu v lidu. Jakmile povolal Abrahama, slíbil mu, že z něho učiní lid. Pán nám dává spásu v rámci lidu. Proto nám autor listu Židům říká: »starejme se jeden o druhého«. Není spása jenom pro mne. Pokud chápu spásu takto, chybuji, pletu si cestu. Privatizace spásy je pomýlená cesta.

Tři jsou kritéria, jež nám pomáhají, abychom neprivatizovali spásu – pokračoval papež: Víra v Ježíše, která nás očišťuje; naděje, která nám umožňuje vidět přísliby a jít dál; a láska, tedy vzájemná starost jedněch o druhé, abychom se vzájemně pobízeli k lásce a k dobrým skutkům.“

Když jsem ve farnosti, v nějakém – jakémkoli – společenství, mohu spásu privatizovat a být tam pouze tak trochu sociálně. A abych jej neprivatizoval, musím se ptát sebe sama, zda mluvím, sdílím víru, mluvím a sdílím naději, mluvím a prokazuji a sdílím lásku. Pokud se v nějakém společenství nemluví a neexistuje tam vzájemné povzbuzování v těchto třech ctnostech, pak členové takového společenství privatizují víru. Každý hledá svoji spásu, nikoli spásu všech, spásu lidu. Ježíš spasil každého, ale v lidu, v církvi.

„Autor listu Židům – pokračoval papež – dává velmi důležitou praktickou radu: »neopouštějte naše společná shromáždění, jak to někteří mají ve zvyku«. Dochází k tomu, když v jednom shromáždění ve farnosti či skupině soudíme druhé. Je to jakési pohrdání druhými a to není ta brána, ta nová a živá cesta, kterou Pán otevřel a započal.“

Takoví pohrdají druhými, opouštějí celek společenství, opouštějí Boží lid. Privatizovali spásu. Říkají »spása je pro mne a pro mou skupinku«, ale ne pro celý Boží lid a to je obrovské pochybení. Nazývá se to a vidíme to na církevních elitách, když se v Božím lidu vytvářejí takové skupinky. Myslí, že jsou dobrými křesťany a – možná – mají i dobrou vůli, ale jsou to skupinky, které privatizovaly spásu.

„Bůh – zdůraznil papež – nám dává spásu v jediném lidu, nikoli v elitách, které jsme vytvořili svými filosofiemi anebo svým způsobem chápání víry. To nejsou Boží milosti,“ konstatoval papež a doporučil klást si otázku: „Mám tendenci privatizovat spásu pro sebe, pro svoji skupinku, pro svoji elitu anebo neopouštím lid Boží, nevzdaluji se od Božího lidu a vždycky jsem ve společenství, v rodině, jazykem víry, naděje a jazykem skutků lásky? Kéž nám Pán daruje milost, abychom se vždy cítili lidem Božím a osobně spasenými. Pravdou je, že On nás zachraňuje se jménem a příjmením, avšak v rámci lidu, nikoli ve skupince, kterou si vytvářím pro sebe“ – končil papež František dnešní ranní kázání v Domě sv. Marty.

 Zdroj: http://www.radiovaticana.cz

Zobrazeno 609×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková